Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής «απαιτεί» κατανάλωση ενέργειας όλο και περισσότερο. Μαθετε 5 τρόπους για εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι!

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για περιορισμό κατανάλωσης.

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για περιορισμό κατανάλωσης.

Καθώς τα κρύα έχουν «μπει» για τα καλά, η προσοχή μας στρέφεται στην προετοιμασία του προσωπικού μας χώρου για τον ερχόμενο χειμώνα! Ειδικότερα φέτος που οι συνθήκες απαιτούν να περνάμε περισσότερο χρόνο μένοντας σπίτι, γνωρίζουμε πως η κατανάλωση ενέργειας, πιθανόν να είναι μεγαλύτερη από άλλες χρονιές, είναι σημαντικό να πάρουμε έγκαιρα τα μέτρα μας και να αναζητήσουμε τους οικονομικούς τρόπους που θα μας επιτρέπουν να έχουμε ένα λειτουργικό και άνετο σπίτι, εξοικονομώντας ενέργεια και προστατεύοντας το περιβάλλον.

Είναι αλήθεια πως ο σύγχρονος τρόπος ζωής «απαιτεί» κατανάλωση ενέργειας όλο και περισσότερο, κάτι που ίσως κάνει όλα τα παραπάνω να φαίνονται δύσκολα ή ακόμη και ακατόρθωτα. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες ανέξοδες και ευέλικτες λύσεις, οι οποίες υπόσχονται να περιορίσουν δραστικά την άσκοπη σπατάλη ενέργειας, χωρίς να μας υποχρεώσουν να πραγματοποιήσουμε κάποια έκπτωση στον τρόπο που έχουμε συνηθίσει να ζούμε. Μερικές από αυτές, έχουμε συγκεντρώσει στη λίστα που ακολουθεί παρακάτω.

Τοποθετούμε οικονομικές λάμπες

Μία μετατροπή που θα μειώσει δραστικά την κατανάλωση ρεύματος, είναι η αλλαγή των λαμπών πυρακτώσεως ή φθορίου με οικονομικές λάμπες ενεργειακής κλάσης Α ή συστήματα LED. Θα χρειαστεί να δώσουμε κάποια επιπλέον χρήματα για να αντικαταστήσουμε τις ήδη υπάρχουσες, καθώς οι λαμπτήρες χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης κοστίζουν περισσότερο από τους κοινούς, όμως θα εξοικονομήσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο ποσό, στον λογαριασμό του ρεύματος.

 

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για περιορισμό κατανάλωσης.

Περιορίζουμε τις διαρροές στο ελάχιστο

Ένα από τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε και ενισχύουμε την κατανάλωση ενέργειας, είναι πως αφήνουμε πολλές από τις ηλεκτρικές μας συσκευές σε λειτουργία αναμονής ή αλλιώς σε «sleep mode». Στερεοφωνικά, τηλεοράσεις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ακόμη και φορτιστές κινητών τηλεφώνων, είναι μόνο μερικοί από τους… συνήθεις υπόπτους που ευθύνονται για την υπερβολική και ουσιαστικά αχρείαστη κατανάλωση ενέργειας. Καλό θα ήταν, λοιπόν, να συγκεντρώσουμε τις περισσότερες από αυτές τις συσκευές σε ένα πολύμπριζο, ώστε τις ώρες που δεν τις χρησιμοποιούμε, να πατάμε ένα κουμπί, διακόπτοντας την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Εναλλακτικά, για τις συσκευές που είναι μόνες τους, μπορούμε απλώς να τις βγάζουμε από την πρίζα.

Καθαρίζουμε τακτικά το ψυγείο

Το ψυγείο μας είναι μία από τις συσκευές που χρειάζεται τακτικό καθαρισμό και απόψυξη για να λειτουργεί στο βέλτιστο και να μην καταναλώνει επιπλέον ενέργεια από αυτή που χρειάζεται. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να κρατάμε καθαρό το λαστιχάκι της πόρτας ή να το αντικαταστήσουμε εάν δεν εφαρμόζει απόλυτα, να ελέγχουμε πως η θερμοκρασία του ψυγείου και του καταψύκτη βρίσκεται στο επίπεδο που προτείνει ο κατασκευαστής και να μην γεμίζουμε ασφυκτικά τα ράφια του. Όταν δεν υπάρχει αρκετός χώρος στο εσωτερικό του ψυγείου, ώστε να κυκλοφορεί άνετα ο αέρας, το ψυγείο χρειάζεται ακόμη περισσότερη ενέργεια για να αποδώσει και να κρατήσει φρέσκα τα τρόφιμά μας. Αντίθετα, τα ράφια της κατάψυξης είναι καλύτερο να είναι γεμάτα, ώστε το ένα κατεψυγμένο φαγητό να παρέχει ψύξη στο άλλο.

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για περιορισμό κατανάλωσης.

Ελέγχουμε τα φίλτρα των συσκευών

Όπως συμβαίνει με το ψυγείο, το ίδιο περίπου ισχύει για το κλιματιστικό και τον απορροφητήρα μας. Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι πιθανό να καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια από το κανονικό, χωρίς όμως να έχουν απόλυτη απόδοση, επειδή τα φίλτρα τους χρειάζονται καθαρισμό ή αντικατάσταση. Στις οδηγίες χρήσεις που παραλαμβάνουμε μαζί με την συσκευή, ο κατασκευαστής αναφέρει αναλυτικά τη συχνότητα αλλά και τον τρόπο καθαρισμού τους. Ειδικά για τον απορροφητήρα, καλό θα ήταν να μην περάσουν περισσότεροι από δύο μήνες χωρίς να καθαρίσουμε τα φίλτρα του, καθώς είναι μία συσκευή που χρησιμοποιούμε σχεδόν σε καθημερινή βάση.

Πλένουμε «έξυπνα» τα ρούχα μας

Το πλυντήριο είναι μία ακόμη συσκευή που ίσως ευθύνεται για την υπερβολική κατανάλωση ενέργειας του νοικοκυριού μας, παρόλα αυτά υπάρχει τρόπος να εξοικονομήσουμε έως και ένα 55% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Το μόνο που έχουμε να κάνουμε, είναι να χαμηλώσουμε τη θερμοκρασία που πλένουμε τα ρούχα μας, αφού το 90% από την ενέργεια του πλυντηρίου χρησιμοποιείται για να ζεσταθεί το νερό που καταναλώνεται κατά τη διάρκεια της πλύσης. Επιπλέον, καλό θα ήταν να περιορίσουμε τον αριθμό των πλύσεων που πραγματοποιούμε εβδομαδιαίως, χρησιμοποιώντας τη συσκευή μόνο όταν ο κάδος του πλυντηρίου μας είναι γεμάτος.

Τρόποι εξοικονόμησης ενέργειας στο σπίτι για περιορισμό κατανάλωσης.

Νοιάζομαι Tip: Όσο ανυπόμονοι και αν είμαστε να ζεσταθεί ο χώρος, δεν έχει νόημα να βάζουμε τη θερμοκρασία του κλιματιστικού σε ακραίες θερμοκρασίες, καθώς έτσι καταναλώνουμε άδικα περισσότερη ενέργεια. Αντίθετα, μπορούμε να επιλέξουμε μία μέτρια θερμοκρασία μεταξύ 20-23°C και να κάνουμε λίγα λεπτά υπομονή!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!