Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Διατροφή, Περιβάλλον και Food Waste

Τι είναι το food waste και πώς μπορούμε να το περιορίσουμε, πρακτικά, στην καθημερινότητά μας!

Διατροφή & Περιβάλλον: Ο λόγος για το Food Waste

Διατροφή & Περιβάλλον: Ο λόγος για το Food Waste

Το περιβάλλον και η προστασία του, οι αλλαγές που έχει επιφέρει στη ζωή και την καθημερινότητά μας η κλιματική αλλαγή, αποτελούν προτεραιότητα στην παγκόσμια ατζέντα για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Η κατάσταση φαίνεται πως αλλάζει, τουλάχιστον σε διακρατικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο των κορυφαίων εταιριών και βιομηχανιών του πλανήτη: Η Ευρωπαϊκή Ένωση προχωρά ολοταχώς στην εφαρμογή του Πράσινου Συμφώνου, που περιλαμβάνει μια σειρά αλλαγές οι οποίες αναμένεται να επηρεάσουν τη ζωή των πολιτών, ενώ οι μεγάλες επιχειρήσεις δεσμεύονται και υλοποιούν προγράμματα με σκοπό τη μείωση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, την ανακύκλωση, την εκπομπή ρύπων κ.ά.

Εμείς, οι «απλοί πολίτες», μπορούμε επίσης να συμβάλλουμε στο παγκόσμιο κίνημα για την προστασία του πλανήτη, εντάσσοντας στην καθημερινότητά μας μια σειρά από αλλαγές, από νέες συνήθειες, που έχουν αυτόν τον σκοπό. Η ανακύκλωση στο σπίτι μας πρέπει να θεωρείται πλέον ως ένα βαθμό δεδομένη, υπάρχουν όμως και μια σειρά από άλλες κινήσεις που μπορούμε να κάνουμε, ξεκινώντας από έναν πολύ βασικό τομέα, τη διατροφή μας. Μέχρι τώρα, η σχέση της διατροφής μας με την προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν ευρέως γνωστή. Ίσως αρκετοί να έχουν ακούσει για τη σπατάλη τροφίμων και τις καταστροφικές της συνέπειες, όμως σπάνια την συνδέουν με την κλιματική αλλαγή.

Διατροφή & Περιβάλλον: Ο λόγος για το Food Waste

Με τον όρο σπατάλη τροφίμων εννοούμε τις τεράστιες ποσότητες φαγητού που καταλήγουν στα σκουπίδια, κατά κύριο λόγο από τους κατοίκους των χωρών του λεγόμενου «δυτικού κόσμου». Εκτιμάται ότι το 1/3 του φαγητού που παράγεται παγκοσμίως απορρίπτεται τελικά, ενώ μεγάλη έρευνα του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας έδειξε ότι οι Αμερικανοί πολίτες πετούν στα σκουπίδια 150.000 τόνους φαγητού την ημέρα!

Αυτό εξηγείται πολύ απλά, εάν αναλογιστούμε ότι για την παραγωγή ακόμα και του σιταριού, παραδείγματος χάρη, απαιτείται ενέργεια και παράγονται ρύποι, με τα στοιχεία να είναι ακόμα πιο επιβαρυντικά όταν μιλάμε για την παραγωγή και την κατανάλωση κρέατος. Όλοι μας λίγο πολύ, καθημερινά, πετάμε μια ποσότητα φαγητού στα σκουπίδια, είτε αυτό είναι λίγο από το φαγητό της ημέρας που περίσσεψε, είτε λαχανικά που δεν προλάβαμε να καταναλώσουμε και χάλασαν, είτε άλλα προϊόντα, των οποίων η ημερομηνία λήξης πέρασε, χωρίς να τα ανοίξουμε καν από τα πακέτα τους.

Συμβουλές για να μειώσουμε το food waste της οικογένειάς μας

Το ζητούμενο επομένως είναι η μείωση του food waste, της σπατάλης τροφίμων, όχι μόνο γιατί «είναι κρίμα», αλλά διότι με τον τρόπο αυτό κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος και του πλανήτη. Εκτός από το αυτονόητο, δηλαδή να μην προετοιμάζουμε περισσότερο φαγητό από όσο καταναλώνουμε, ώστε να μην καταλήγει στα σκουπίδια, υπάρχουν και μερικά άλλα βήματα που μπορούμε να ακολουθούμε στην καθημερινότητά μας για να αποφεύγουμε τη σπατάλη φαγητού.

- Ψώνια με λίστα: Η προετοιμασία όσων χρειαζόμαστε να αγοράσουμε, πριν την εξόρμηση στα καταστήματα τροφίμων, δεν… σώζει μόνο το πορτοφόλι μας, αλλά περιορίζει αισθητά και την πιθανότητα να αγοράσουμε τρόφιμα που τελικά θα καταλήξουν στα σκουπίδια.

- Προετοιμάζουμε το «μενού της εβδομάδας»: Η σωστή λίστα για τα ψώνια προϋποθέτει και μια γενικότερη οργάνωση του φαγητού της οικογένειας. Σχεδιάζοντας ένα εβδομαδιαίο μενού, επιλέγοντας για παράδειγμα πιάτα από τις συνταγές του Νοιάζομαι, είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβώς τα υλικά που θα χρειαστούμε και μπορούμε επομένως να ψωνίσουμε πιο σωστά.

- Επιλέγουμε τον τρόπο διατροφής μας: Μια συνειδητή απόφαση για τον τρόπο διατροφής της οικογένειάς μας, θα μας βοηθήσει τόσο να τρεφόμαστε πιο ισορροπημένα, όσο και να περιορίσουμε την σπατάλη φαγητού. Η μεσογειακή διατροφή για παράδειγμα, περιέχει εβδομαδιαίως πολύ λιγότερη ποσότητα κόκκινου κρέατος από εκείνη που καταναλώνει ο μέσος Έλληνας. Βρίσκοντας αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην οικογένειά μας και την ιδιοσυγκρασία μας, τις ανάγκες του οργανισμού μας και την υγεία μας, μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο συγκεκριμένοι σχετικά με τα τρόφιμα που προμηθευόμαστε και που πραγματικά χρειαζόμαστε.

Διατροφή & Περιβάλλον: Ο λόγος για το Food Waste

- Δεν πετάμε το φαγητό: Ακόμα και στην περίπτωση που το φαγητό μας περίσσεψε, καλό είναι να μην το πετάμε στα σκουπίδια, ως πρώτη επιλογή. Ας εξετάζουμε ποιος γείτονας ή γειτονικός οργανισμός αλληλεγγύης αξιοποιεί τρόφιμα για τους άπορους συμπολίτες μας. Πρόκειται για μια πράξη ουσιαστικής βοήθειας προς τον συνάνθρωπο και ταυτόχρονα προς το περιβάλλον.

Έχοντας στη συνείδησή μας την προστασία του περιβάλλοντος και τις πολύπλευρες συνέπειες της σπατάλης φαγητού, μπορούμε να προσαρμόσουμε την καθημερινότητά μας εύκολα και χωρίς κόπο, ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Νοιάζομαι tip: Δεν ξεχνάμε ότι το φαγητό που μας περίσσεψε σήμερα, μπορούμε να το καταναλώσουμε αύριο, με μια μικρή προσαρμογή - το πιο απλό παράδειγμα είναι το ρύζι, που γίνεται την επόμενη μέρα ένα νοστιμότατο ρεβυθόρυζο!

Θέλεις να μαθαίνεις άμεσα τα νέα μας;

Μείνε συντονισμένος και μάθε πρώτος για τους διαγωνισμούς, τις συνταγές και τα άρθρα, καθώς και νέα για τα προϊόντα μας.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!