Ποιες αλλαγές στην καθημερινότητά μας θα μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε το περιβάλλον, περιορίζοντας το πλαστικό; Δείτε εδώ 5 απλούς τρόπους.
«Πλαστικό αποτύπωμα»: Τι είναι;
Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο της ιστορίας που πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε το παγκόσμιο «σπίτι» μας, η Γη, να μην απειληθεί περαιτέρω από τις βλαβερές μας συνήθειες. Συνεχώς νέοι όροι και έννοιες μπαίνουν στη ζωή μας, στο πλαίσιο της συζήτησης γύρω από την κλιματική αλλαγή και την αναστροφή των συνεπειών της. Ο όρος «πλαστικό αποτύπωμα» χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη συνολική ποσότητα πλαστικού που χρησιμοποιεί ο καθένας μας στην καθημερινότητά του.
Οι ειδικοί συμφωνούν πως στον αγώνα αυτό για το περιβάλλον είναι εξέχουσας σημασίας ζήτημα να κατορθώσουμε όλοι να μειώσουμε το πλαστικό μας αποτύπωμα στον πλανήτη και αξίζει να δούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να το επιτύχουμε.
1. Χρησιμοποιούμε επαναχρησιμοποιήσιμα αντικείμενα αντί των μιας χρήσεως. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα, πως όταν πηγαίνουμε να πάρουμε καφέ «στο χέρι», δίνουμε το δικό μας ποτήρι ή θερμός για να μας τον ετοιμάσουν. Τα πλαστικά ποτήρια μιας χρήσεως από τον καφέ ή τον χυμό που αγοράζουμε απέξω, σύμφωνα με τις στατιστικές έρευνες, είναι μεταξύ των αντικειμένων που ρυπαίνουν περισσότερο τις θάλασσες του πλανήτη.
2. Βγάζουμε το πλαστικό από τις κουζίνες μας. Αντί να χρησιμοποιούμε πλαστικές κουτάλες για το μαγείρεμα και άλλα σκεύη από το συγκεκριμένο υλικό, προτιμούμε να τα αντικαταστήσουμε με ξύλινα. Εκτός του ότι είναι πιο φιλικά στο περιβάλλον, είναι πολύ πιο καλαίσθητα, ενώ θεωρούνται και περισσότερο υγιεινά. Δεν υπάρχει λόγος να επιμείνουμε στο πλαστικό, ενώ προϊόντα από υλικά όπως το μπαμπού βρίσκονται σε όλα τα καταστήματα και σε πολύ οικονομικές τιμές.
3. Βρίσκουμε τρόπους και αντικαθιστούμε πλαστικά αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να χρησιμοποιούμε πλαστικά πιάτα και ποτήρια - για τα μικρά παιδιά, για παράδειγμα - την ώρα που υπάρχει στο εμπόριο πληθώρα άλλων προσφερόμενων επιλογών, με οικολογικό χαρακτήρα.
4. Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες. Η αλήθεια είναι πως ενώ στην αρχή μας είχε φανεί πολύ δύσκολο, τώρα πλέον ελάχιστοι είναι εκείνοι που πηγαίνουν στο σούπερ μάρκετ χωρίς τις δικές τους, υφασμάτινες τσάντες. Γιατί να μην επεκτείνουμε τη συνήθεια αυτή και στις υπόλοιπες αγορές μας, δηλαδή να μην έχουμε μαζί μας τις δικές μας τσάντες όταν πηγαίνουμε στα εμπορικά για καινούρια ρούχα, στο βιβλιοπωλείο, στο φαρμακείο, κλπ;
5. Αξιολογούμε το πλαστικό που χρησιμοποιούμε. Δεν είναι «διαβολικό» υλικό το πλαστικό και κανείς δεν προτείνει την πλήρη εξάλειψή του από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Μπορούμε όμως να μην το εντάσσουμε αλόγιστα στη ζωή μας, αλλά αντίθετα κάθε φορά να αξιολογούμε εάν αυτό το πλαστικό το χρειαζόμαστε, εάν μπορούμε να το αντικαταστήσουμε με κάτι καλύτερο ή εάν μπορεί να ανακυκλωθεί.
Η ώρα της δράσης για την προστασία του πλανήτη μας έχει φτάσει και είναι στο χέρι μας να κάνουμε τα σωστά βήματα για να συμβάλλουμε με όποιους τρόπους μπορούμε σε αυτόν τον κοινό σκοπό που μας ενώνει όλους. Η χρήση του πλαστικού, που έως πολύ πρόσφατα γινόταν με τρόπο άκριτο και απερίσκεπτα, ευθύνεται για πολύ μεγάλο μέρος της ρύπανσης του περιβάλλοντος και ειδικά της θάλασσας. Αξίζει μια προσπάθεια από όλους μαζί αλλά και τον καθένα μας ξεχωριστά για να μειώσουμε συνολικά το ανθρώπινο πλαστικό αποτύπωμα στον πλανήτη.
Νοιάζομαι tip: Ας μην μεταφέρουμε μαζί μας στη θάλασσα ποτέ πλαστικά μιας χρήσης: Ποτήρια, καλαμάκια, πλαστικά πιάτα και μαχαιροπίρουνα μολύνουν τις ακτές, την ώρα που όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, σήμερα υπάρχουν 5,25 τρισεκατομμύρια πλαστικά απορρίμματα στους ωκεανούς.