Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content
Οικονομική κρίση & Παιδική Παχυσαρκία

Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, θα περίμενε κανείς ότι ο κόσμος καταναλώνει λιγότερο φαγητό με αποτέλεσμα να μειώνεται το σωματικό του βάρος. Δυστυχώς όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Έρευνες μάλιστα δείχνουν ότι όποια χώρα έχει περάσει οικονομική κρίση, τα ποσοστά παχυσαρκίας του πληθυσμού αυξάνονται. Παράδοξο; Όχι και τόσο. Πιο ανησυχητικό ακόμη είναι το γεγονός ότι το φαινόμενο αυτό ξεκινά από τα παιδιά.

child eating an apple

Οικονομική κρίση & Παιδική Παχυσαρκία

Το 2012, η Nestlé Ελλάς ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών, υποστηρίζοντας το πρόγραμμα που πραγματοποιείται στα δημόσια δημοτικά σχολεία της χώρας από το 1997, με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί και τελεί υπό την εποπτεία του Δρ. Λάμπρου Συντώση, Καθηγητή Διατροφής και Διαιτολογίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό έχει επιτευχθεί η πιο ακριβής και ολοκληρωμένη χαρτογράφηση της παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα, περιλαμβάνοντας σεμινάρια που στόχο έχουν την εκπαίδευση των παιδιών σε πιο ισορροπημένες διατροφικές επιλογές, αλλά και αποστολή ενημερωτικών φυλλαδίων και εξατομικευμένων πληροφοριών και συμβουλών σε όλες τις οικογένειες των μαθητών.

Πρόσφατα, ολοκληρώθηκε η έρευνα που σαν στόχο είχε να δούμε πως έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών τα τελευταία χρόνια, διαμέσου οικονομικής κρίσης, συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του 2009 με το 2013. Για πρώτη φορά μάλιστα στα ελληνικά δεδομένα γίνεται συσχετισμός των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας με τα δημογραφικά και κοινωνικο-οικονομικά χαρακτηριστικά επιμέρους περιοχών.

Στη μελέτη συμμετείχαν 30.000 μαθητές, Γ’ και Ε’ τάξεων σχολείων του Νομού της Αττικής. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι η παχυσαρκία στα παιδιά αυξήθηκε από 8,2% σε 9,4%. Στο διάστημα αυτό, οι μαθητές φάνηκε ότι τροποποιήσαν σε σημαντικό βαθμό τις διατροφικές τους συνήθειες. Στις θετικές αλλαγές συγκαταλέγονται η μείωση της κατανάλωσης γευμάτων φαστ φουντ και η αύξηση της κατανάλωσης λαχανικών, ενώ στις αρνητικές η μείωση της κατανάλωσης ψαριού και οσπρίων και η αύξηση της συχνότητας παράλειψης του πρωινού γεύματος.

Pregnant Mother with family

Παράλληλα, το ποσοστό των μαθητών που συμμετέχουν σε κάποια εξωσχολική δραστηριότητα έμεινε αμετάβλητο, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των μαθητών που αφιερώνει χρόνο σε οθόνες (τηλεόραση, Η/Υ, videogames).

Όσον αφορά την επίδραση του κοινωνικοοικονομικού επιπέδου στην παχυσαρκία, η μελέτη έδειξε ότι το χαμηλό μορφωτικό επίπεδο αλλά και το χαμηλό εισόδημα αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παιδικής παχυσαρκίας.

Τα αποτελέσματα αυτά κάνουν ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη για σωστή εκπαίδευση τόσο των παιδιών όσο και των γονέων. Στόχος μας είναι να μάθουμε τα παιδιά να τρώνε σωστά, να μεγαλώσουν με υγεία και να απολαμβάνουν όλες τις χαρές τις ζωής.

Η εταιρία Nestle, με το πρόγραμμα «Παιδιά Όλο Υγεία», σαν στόχο έχει τη βελτίωση των γνώσεων των παιδιών αλλά και των γονέων σε θέματα Διατροφής.

Στην Ελλάδα, από το 2009 έως και σήμερα, η εταιρία Nestle υποστηρίζει μια σειρά προγραμμάτων, έχοντας βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 100.000 παιδιά σε όλη την Ελλάδα να βελτιώσουν τη διατροφή τους.

 

Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSci
Κλινικός Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

Child eatinng fruitesalad

Προτεινόμενα κουπόνια

-600ΠΟΝΤΟΙ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ1.00€

Με την αγορά 1 συσκ. ΛΟΥΜΙΔΗΣ ΠΑΠΑΓΑΛΟΣ Παραδοσιακός 340gr

-650ΠΟΝΤΟΙ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ1.10€

Με την αγορά 1 συσκ. FITNESS® 625g ή FITNESS® Dark Chocolate 600g ή FITNESS® Fruits 600g

-350ΠΟΝΤΟΙ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ0.50€

Με την αγορά 1 συσκ. NESTLÉ DESSERT κακάο

-500ΠΟΝΤΟΙ
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ0.80€

Με την αγορά 2 συσκ. CRUNCH 100g Γάλακτος ή Λευκής ή Dark ή Μπισκότο

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!