Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Skip to main content

Πατούδο Κρήτης από τον Άκη Πετρετζίκη

Απογειώστε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής φτιάχνοντας πολύ εύκολα και γρήγορα πατούδο Κρήτης με την παρέα του Άκη Πετρετζίκη!

15 λεπτά
Δύσκολη
40 ΜΕΡΙΔΕΣ
ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

  • 200γρ. ελαιόλαδο
  • 50γρ. άχνη ζάχαρη
  • 120γρ. χυμό πορτοκάλι
  • 1 σφηνάκι ρακή ή τσικουδιά ή τσίπουρο
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 1/2 κ.γ. σόδα
  • 1/2 κ.γ. μπέικιν
  • 400-450γρ. αλεύρι μαλακό και έξτρα για το άνοιγμα


Για τη γέμιση:

  • 80γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 100γρ. νερό
  • 100γρ. μέλι
  • 150γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 50γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
  • 1 κουβερτούρα Nestle Dessert ψιλοκομμένη (200γρ.)
  • 1/2 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1/4 κ.γ. κανέλα
  • 1 πρέζα γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
  • άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για την γέμιση: 

  1. Ετοιμάστε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με την κρυσταλλική ζάχαρη και θερμάνετε σε μέτρια φωτιά μέχρι να βράσει και να λιώσει η ζάχαρη. Στη συνέχεια. αφαιρέστε από τη φωτιά, ρίξτε και το μέλι και ανακατέψτε καλά. Αφήστε να κρυώσει.    
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Όταν κρυώσει καλά το σιρόπι, ρίξτε το στο μπολ με τα υλικά και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ μέχρι να σφίξει.    
  3. Την επόμενη ημέρα ετοιμάστε τη ζύμη!Προθερμάνετε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα.    
  4. Σε ένα μπολ περάστε από κόσκινο το αλεύρι με τη σόδα και το μπέικιν και ανακατέψτε τα.     
  5. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι. Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.     
  6. Ανακατέψτε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ελαστική απαλή ζύμη, αλλά μην ζυμώνετε πολύ, γιατί η ζύμη θα ξεράσει το λάδι. Στη συνέχεια, αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα.    
  7. Με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. και με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 10-12 εκ. κόβετε κύκλους από τη ζύμη.    
  8. Σε κάθε ένα από αυτά βάζετε 1 γεμάτο κ.γ. από τη γέμιση και κλείνετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε σχήμα μισοφέγγαρου.    
  9. Ψήνετε για 15 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα. Αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.    
     
Μοιράσου τη συνταγή
Μετατρέψτε εύκολα και γρήγορα τα υλικά σας!
Υπολογισμός μετατροπής
Βρες εδώ κουπόνια επιστροφής χρημάτων για τις αγαπημένες σου Nestlé Dessert!
Καταχώρηση κωδικών

Εύκολες συνταγές

Γρήγορα γλυκά με Nestlé Dessert σε περίπτωση που βιάζεστε να απολαύσετε κάτι εξαιρετικά νόστιμο και σοκολατένιο!
Μάθε πως η Nestlé
στηρίζει την παραγωγή κακάο
Μάθε περισσότερα
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Vestibulum dictum maximus diam nec commodo. Phasellus sit amet urna dignissim, pulvinar ante vel, fringilla massa.
Ανακάλυψε έναν ολόκληρο κόσμο προνομίων!
Αν είσαι ήδη μέλος, συνδέσου στον λογαριασμό σου για να επωφεληθείς από τα προνόμια Νοιάζομαι. Αν δεν είσαι μέλος, κάνε την εγγραφή σου ΤΩΡΑ!