Πατούδο Κρήτης συνταγή του Άκη Πετρετζίκη με Nestlé Dessert
Απογειώστε την τέχνη της ζαχαροπλαστικής φτιάχνοντας πολύ εύκολα και γρήγορα πατούδο Κρήτης με την παρέα του Άκη Πετρετζίκη!
Για τη ζύμη:
- 200 γρ. ελαιόλαδο
 - 50 γρ. άχνη ζάχαρη
 - 120 γρ. χυμό πορτοκαλιού
 - 1 σφηνάκι ρακή, τσικουδιά ή τσίπουρο
 - ξύσμα από 1 πορτοκάλι
 - ½ κ.γ. σόδα
 - ½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
 - 400-450 γρ. αλεύρι μαλακό + έξτρα για το άνοιγμα της ζύμης
 
Για τη γέμιση:
- 80 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
 - 100 γρ. νερό
 - 100 γρ. μέλι
 - 150 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
 - 50 γρ. αμύγδαλα, χοντροκομμένα
 - 170 γρ. κουβερτούρα Nestle Dessert, ψιλοκομμένη
 - ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
 - ¼ κ.γ. κανέλα
 - 1 πρέζα γαρίφαλλο, τριμμένο
 - 1 κ.σ. ελαιόλαδο
 - 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
 - άχνη ζάχαρη, για το πασπάλισμα
 
Για την γέμιση:
- Σε ένα κατσαρολάκι βάλτε το νερό με την κρυσταλλική ζάχαρη και βράστε σε μέτρια φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
 - Αφαιρέστε από τη φωτιά, ρίξτε το μέλι και ανακατέψτε καλά.
 - Αφήστε να κρυώσει.
 - Σε ένα μπολ ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση.
 - Όταν κρυώσει καλά το σιρόπι, ρίξτε το στο μπολ με τα υλικά και ανακατέψτε το καλά. Αφήστε το στο ψυγείο ένα βράδυ μέχρι να σφίξει.
 - Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C στον αέρα.
 - Σε ένα μπολ περάστε από κόσκινο το αλεύρι, τη σόδα και το μπέικιν, και ανακατέψτε τα.
 - Σε μια μεγάλη λεκάνη βάλτε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατέψτε με ένα κουτάλι.
 - Προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα με το αλεύρι ανακατεύοντας με το κουτάλι.
 - Ανακατέψτε τη ζύμη με το χέρι μέχρι να πάρετε μια ελαστική απαλή ζύμη, αλλά μην ζυμώνετε πολύ, γιατί η ζύμη θα ξεράσει το λάδι.
 - Αφήστε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά σκεπασμένη με μια νωπή πετσέτα.
 - Με τη βοήθεια επιπλέον αλευριού ανοίγετε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 2-3 χιλ. και με ένα στρογγυλό κουπ-πατ διαμέτρου 10-12 εκ. κόβετε κύκλους από τη ζύμη.
 - Σε κάθε ένα από αυτά βάζετε 1 γεμάτο κ.γ. από τη γέμιση και κλείνετε τη ζύμη με τη βοήθεια ενός πιρουνιού σε σχήμα μισοφέγγαρου.
 - Ψήνετε για 20 λεπτά μέχρι να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
 - Αφήνετε να κρυώσουν και τα πασπαλίζετε με άχνη ζάχαρη.
 









