Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Oφελούν τα μαθήματα μουσικής;

Είτε έχεις μεγαλώσει σε ''μουσική'' οικογένεια είτε όχι σίγουρα γνωρίζεις ότι η μουσική εκτός από μια μορφή διασκέδασης, είναι ένας τρόπος χαλάρωσης και ένα όμορφο ταξίδι του νού. Είναι η συντροφιά μας τόσο σε πολύ χαρούμενες, όσο και  σε λιγότερο χαρούμενες στιγμές, ενώ παράλληλα είναι μία πολύ δημιουργική απασχόληση.
Εάν αναρωτιέσαι  ποιά είναι τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η μουσική σε σύγκριση με μια άλλη δραστηριότητα, διάβασε παρακάτω:

Βελτιώνεται ακαδημαϊκά: κατανοώντας τον παλμό, το ρυθμό και τις κλίμακες της μουσικής, το παιδί μαθαίνει πώς να διαιρεί, να δημιουργεί κλάσματα και να αναγνωρίζει μοτίβα.

Αναπτύσσει τις φυσικές του ικανότητες: ορισμένα όργανα, όπως τα κρουστά, βοηθούν το παιδί να αναπτύξει το συντονισμό του και τις κινητικές του δεξιότητες. Απαιτούν κίνηση στα χέρια, στους βραχίονες και στα πόδια. Όργανα με χορδές και πλήκτρα, όπως το βιολί και το πιάνο συνδυάζουν διαφορετικές αλλά και ταυτόχρονες κινήσεις των δύο χεριών. Τα όργανα λοιπόν, μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αμφιδεξιότητας του παιδιού και στον συγχρονισμό των κινήσεών του. 

Καλλιεργεί κοινωνικές δεξιότητες: οι ομαδικές τάξεις απαιτούν την αλληλεπίδραση και την επικοινωνία, οι οποίες ενθαρρύνουν την ομαδική δουλειά, καθώς τα παιδιά θα πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις της κάθε μελωδίας, ώστε  να την αποδώσουν σωστά. 

Συμβάλλει στην πειθαρχία και την υπομονή: η μάθηση ενός μουσικού οργάνου διδάσκει την υπομονή στο παιδί, καθώς θα πρέπει να εξασκείται ώρες, μήνες, ακόμη και χρόνια πριν φτάσει στον στόχο του (π.χ. να παίξει στο σχολικό μουσικό συγκρότημα ή να γράψει μια μουσική). Ακόμα περισσότερη υπομονή αποκτούν τα παιδάκια στα ομαδικά μαθήματα, όπου οι μαθητές μαθαίνουν να παίζουν τα ίδια όργανα μέσα σε σύνολο, και πρέπει να περιμένουν μέχρι να έρθει η σειρά τους. Και καθώς περιμένουν και ακούνε τους συμμαθητές τους που παίζουν, τα παιδιά μαθαίνουν να δείχνουν σεβασμό στους συνομήλικούς τους, μαθαίνουν να κάθονται ήσυχα για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα και να είναι καλοί ακροατές. 

Νοιάzομαι tip: Να θυμάσαι πάντα ότι η μουσική εκτός από τέχνη, είναι και ένα απαιτητικό χόμπι. Εάν το παιδί δεν έχει καλλιτεχνική φύση, πιθανότατα να μη δει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα διασκεδαστική. Δεν πειράζει λοιπόν, εάν δεν θέλει να συνεχίσει, αρκεί να δοκιμάσει.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr