Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

10 Tips για ένα τακτοποιημένο σπίτι!

Σπίτι σου, σπιτάκι σου! Ο χώρος σου, η φωλιά σου, το ησυχαστήριο σου. Είτε μένεις μόνος,  με τον σύντροφό σου ή έχεις τη δική σου οικογένεια, το σπίτι είναι ένας χώρος στον οποίο πρέπει να τηρούνται κανόνες.

Ένα νοικοκυριό δεν είναι εύκολη υπόθεση, γιατί δεν μιλάμε μόνο για τακτική καθαριότητα, αλλά και για σωστή οικονομική διαχείριση εξόδων. Το να έχεις το σπίτι σου σε τάξη είναι καθημερινή πρόκληση, όμως υπάρχουν μερικά πράγματα που θα σε βοηθήσουν να οργανωθείς και όταν νοιάζεσαι πραγματικά τότε βρίσκεις και τον τρόπο και τον χρόνο.

1. Κράτα ένα πρόγραμμα για πληρωμές λογαριασμών, ψώνια αλλά και για τις απαραίτητες δουλειές στο σπίτι. Κράτα σημειώσεις εξόδων και εσόδων και στο τέλος του μήνα προσπάθησε να υπολογίσεις πόσα λεφτά ξοδεύτηκαν και πού.

2. Αρχειοθέτησε τα χαρτιά σου. Καλό θα ήταν να φτιάξεις φακέλους με ετικέτες που θα σε βοηθούν να βρίσκεις εύκολα αυτό που ψάχνεις (π.χ. φακέλους για ιατρικά χαρτιά, για αποδείξεις, πληρωμές, έσοδα, κλπ).

3. Άλλαξε συνήθειες. Κάθε φορά που τελειώνει ένα γεύμα κάνε τον κόπο να πλύνεις το πιάτο σου. Κάθε φορά που πίνεις καφέ, το ποτήρι σου. Προσπάθησε να μην αφήνεις τα άπλυτα σκεύη να μαζεύονται στο νεροχύτη. Εκτός του ότι η στοίβα των πιάτων θα σε αγχώσει, είναι και θέμα υγιεινής.

4. Έχεις σκύλο ή γάτα; Η ηλεκτρική σκούπα είναι η καλύτερή σου φίλη! Και αν δεν είναι πρέπει να γίνει. Προσπάθησε να τη βάλεις στο καθημερινό σου πρόγραμμα. Καλό είναι ο χώρος να είναι καθαρός καθημερινά για να μην εισπνέεις τις τρίχες.

5. Όταν δοκιμάζεις τα ρούχα σου το πρωί και κάτι δεν σου αρέσει, κρέμασέ το πάλι στη θέση του. Έτσι, όταν γυρίσεις το απόγευμα από τη δουλειά δεν θα σε περιμένει μία στοίβα με ρούχα, η οποία συνήθως περιφέρεται από το κρεβάτι στην πολυθρόνα και αντίστροφα.

6. Έληξε; Πέτα το! Άνοιξε ντουλάπια και ψυγείο και κάνε έναν καλό καθαρισμό. Τσέκαρε ημερομηνίες λήξης και ανοιγμένα πακέτα. Ό,τι είναι κοντά σε ημερομηνία λήξης, καλό θα είναι να το μαγειρέψεις και να τακτοποιήσεις έτσι τα ντουλάπια σου ώστε να μπορείς εύκολα να δεις τι έχεις και τι ψάχνεις.

7. Μην κρατάς πράγματα από τύψεις. Δώρα, αναμνηστικά και αντικείμενα που δε χρησιμοποιείς πια δώρισέ τα. Έτσι θα δείξεις πόσο νοιάζεσαι για τους συνανθρώπους σου και δώσεις χώρο σε νέα πράγματα!  

8. Παιδικό δωμάτιο. Τα παιχνίδια των παιδιών πρέπει να είναι μαζεμένα και σε αποθηκευτικά κουτιά. Τα ίδια τα παιδιά καλό θα είναι να να αφιερώνουν καθημερινά λίγα λεπτά στο μάζεμα των παιχνιδιών τους αφού ολοκληρώσουν το παιχνίδι τους.

9. Συρτάρια. Αντί να μαζεύεις το κάθε τι και να επικρατεί ένα χάος στο εσωτερικό τους, μπορείς να τα αδειάσεις όλα και να κάνεις εκκαθάριση. Προσπάθησε να κρατήσεις μόνο ό,τι χρειάζεσαι και να κάνεις λειτουργική τη χρήση των αντικειμένων, βαζοντάς τα σε ανάλογη θέση. Μπορεί τώρα να σου φαίνεται βουνό και χάσιμο χρόνου, αλλά σκέψου πόσο χρόνο θα γλιτώνεις κάθε μέρα.

10. Αποθήκη. Τρομάζεις να μπεις; Φοβάσαι να κουνήσεις κάτι γιατί ίσως τότε όλα θα πέσουν σαν χάρτινος πύργος; Η αποθήκη δεν είναι χώρος για να πετάς πράγματα που δεν θες. Φρόντισε να δεις με προσοχή τι έχεις αποθηκεύσει εκεί και να κρατήσεις τα απολύτως απαραίτητα.

Νοιάzομαι Tip: Με οργάνωση και καθαριότητα θα απολαύσεις ηρεμία και γαλήνη στο χώρο σου! Προσπάθησε και θα το διαπιστώσεις με τον καιρό!

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr