Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Τι από όσα κάνεις μπορεί να ενοχλούν το σκύλο σου

Τον λατρεύεις. Είναι πάντα αφοσιωμένος και χαρούμενος που σε βλέπει, ο αγαπημένος και πιστός σου φίλος. Μια μόνιμη πηγή χαράς και αγάπης στο σπίτι, που γενναιόδωρα σου δίνει. Κι εσύ το νοιάζεσαι, το αγαπάς και θα έκανες τα πάντα για εκείνο... Μήπως όμως, κάποια από όσα κάνεις, με τόση σιγουριά πως είναι ό,τι καλύτερο μπορείς, το εκνευρίζουν ή το ενοχλούν και -φυσικά- δεν μπορεί να σου τα πει; Του φέρεσαι σαν να είναι μικρό παιδί;

Ο σκύλος είναι μέλος της οικογένειας και συχνά το νιώθεις και του φέρεσαι σαν να είναι ένα μικρό παιδί. Όμως ο σκύλος δεν είναι για πάντα κουτάβι, μεγαλώνει, ενηλικιώνεται και διεκδικεί τον σεβασμό και την εκτίμησή σου. Οι συνεχείς φωνές και οι προστακτικές δεν έχουν συνεπώς το αποτέλεσμα που έχουν σε ένα μικρό παιδί, αλλά μπορεί να έχουν αντίθετο αποτέλεσμα, αν θίγουν συστηματικά τον εγωισμό του και το προσβάλλουν. Και αν του εξηγείς σε «άπταιστα ελληνικά» λεπτομερώς τι έκανε λάθος... μην περιμένεις να καταλάβει! Μπορεί η ομιλία να είναι ο βασικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων,  οι σκύλοι όμως καταλαβαίνουν μόνο το βασικό συναίσθημα των λόγων σου κι όχι όλα όσα του λες...

1. Το «πνίγεις» στα χάδια;

Είναι φυσικό να θες να δείξεις την τρυφερότητά σου, όμως αν τον αγκαλιάζεις όλη την ώρα... δεν θα το εκτιμήσει. Θα ήταν καλό να θυμάσαι ότι το κάθε ζώο έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του διαθέσεις και κυρίως ότι δεν είναι λούτρινο! Για τον σκύλο η αγκαλιά σου μπορεί να ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια άσκησης κυριαρχίας από μέρους σου, την οποία μπορεί να ανεχτεί με υπομονή, μπορεί όμως και να νιώσει απειλή, φόβο και απέχθεια και να αντιδράσει επιθετικά. Ο σεβασμός στις επιθυμίες του είναι ο καλύτερος τρόπος να του δείξεις την αγάπη σου και η βάση για μια καλή μακροχρόνια σχέση με τον αγαπημένο σου φίλο!

2. Επικοινώνησε με συναίσθημα και διακριτικότητα

Τα ζώα λειτουργούν με το ένστικτο και ξέρουν να διαβάζουν συναισθήματα και διαθέσεις. «Παράθυρο» στα συναισθήματά μας είναι τα μάτια, για αυτό και μόλις ένα βλέμμα είναι το πρώτο βήμα της σχέσης του ανθρώπου με τον σκύλο. Θυμήσου τον «Μικρό Πρίγκιπα», πώς εξημέρωσε την αλεπού... ένα βήμα τη φορά. Ο καλύτερος τρόπος να δείξεις την αγάπη σου είναι ο σεβασμός στο χώρο του.

Nοιάzομαι tip: Ο σκύλος επικοινωνεί με το ένστικτό του και αντιλαμβάνεται πολλά περισσότερα από όσα του λες. Αν θέλεις να του δείξεις την αγάπη σου είναι καλύτερο να το κάνεις με τις κινήσεις σου, εκφράζοντας θετικά συναισθήματα και αφιερώνοντάς του χρόνο για παιχνίδι και βόλτα.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr