Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Πώς εκφράζει την αγάπη της η γάτα σου

Έχουν συναισθήματα οι γάτες; Ασφαλώς και έχουν, και κάθε ιδιοκτήτης γάτας είναι σε θέση να αναγνωρίσει την διάθεση της από την γλώσσα του σώματος και τις εκφράσεις του  προσώπου, από τους θορύβους και τις κινήσεις της. Ενστικτωδώς, γνωρίζουμε εάν οι γάτες μας είναι ενθουσιασμένες, χαρούμενες, λυπημένες, αγανακτισμένες ή αγχωμένες.

Εδώ και πολύ καιρό, αποτελεί ένα θέμα μακράς συζήτησης ανάμεσα σε ειδικούς συμπεριφοράς αφού είναι πολύ δύσκολο να ποσοτικοποιήσουν ή να μετρήσουν τα συναισθήματα. Ενώ, λοιπόν, είναι ξεκάθαρο ότι η γάτα  σου έχει πλούσια συναισθηματική ζωή, οι επιστήμονες δεν μπορούν να μετρήσουν ακριβώς πόσο χαρούμενη ή πόσο φοβισμένη μπορεί να είναι. Γι΄ αυτό, ορισμένοι επέλεξαν να αγνοήσουν τα συναισθήματα και το ρόλο που αυτά παίζουν στο πώς συμπεριφέρεται ή εκφράζεται μια γάτα .

 

Τι είναι το συναίσθημα;

Τα συναισθήματα είναι αυτά που οδηγούν τις γάτες στο να αντιδράσουν σε ένα γεγονός ή μία κατάσταση καθώς και το πώς νιώθουν όταν έχουν αντιδράσει. Για παράδειγμα, το αρνητικό ή δυσάρεστο συναίσθημα του φόβου μπορεί να οδηγήσει την γάτα να υπερασπίσει τον εαυτό της ενώ τα θετικά συναισθήματα της επαφής και της ζεστασιάς μπορούν να βοηθήσουν να σχηματιστούν και να διατηρηθούν σχέσεις μέσα σε μία ομάδα. Τα συναισθήματα μπορούν να διαχωριστούν σε αρνητικά και θετικά και να έχουν αύξουσες ή φθίνουσες κλίμακες. Για παράδειγμα, όταν ένα ζώο νιώθει πιο χαρούμενο, η ευχαρίστηση μετατρέπεται σε συναισθήματα έκστασης και έξαρσης, ενώ αντίστοιχα η αγανάκτηση μπορεί να μετατραπεί σε θυμό και οργή. Τα ζώα με προβλήματα συμπεριφοράς συχνά οδηγούνται στα άκρα της συναισθηματικής κλίμακας τη στιγμή που εκδηλώνουν το πρόβλημα τους.

Πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι όλα τα θηλαστικά, συμπεριλαμβανομένης και της γάτας, έχει εφτά κυρίαρχα, βασικά συναισθηματικά συστήματα που παρέχουν την ικανότητα αντίδρασης στις πληροφορίες που εισέρχονται στον εγκέφαλο μέσω των αισθήσεων. Ανάμεσα σε αυτά, συμπεριλαμβάνεται η “αναζήτηση” για τροφή, ο “φόβος” απέναντι  σε άγνωστα γεγονότα που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, το “παιχνίδι” και η “φροντίδα” για την ανατροφή απογόνων και τον σχηματισμό ζωτικών κοινωνικών δεσμών.

 

Οι σύγχρονοι συμπεριφοριστές κατοικίδιων συνειδητοποιούν ότι τα συναισθήματα είναι ουσιώδη στο πώς τα ζώα μαθαίνουν (ακόμα και αν η μέτρηση τους παραμένει απροσδιόριστη) και χρησιμοποιούν την συναισθηματική αξιολόγηση ως βάση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων συμπεριφοράς στα κατοικίδια.

 

Συναισθηματικά προβλήματα

Η παραδοχή ότι οι γάτες έχουν συναισθήματα ευνοεί την πρόοδο σε άλλους τομείς, όπως την αντιμετώπιση προβλημάτων συμπεριφοράς όπως είναι η επιθετικότητα, η υπερβολική περιποίηση και η νευρικότητα. Τυπικά, μία αξιολόγηση γίνεται σε 3 στάδια:

-Μία συναισθηματική αξιολόγηση της γάτας τη στιγμή που παρατηρείται το πρόβλημα.

-Μία αξιολόγηση της διάθεσης της σχετικά με το πώς νιώθει και συμπεριφέρεται γενικότερα.

-Μία αξιολόγηση σχετικά με το ποιοι ακριβώς παράγοντες, εξωτερικοί ή εσωτερικοί, συντηρούν το πρόβλημα συμπεριφοράς, συχνά παρά τις προσπάθειες που γίνονται να το λύσουν.

Νοιάzομαι tip: Μάθε να αποκωδικοποιείς τα σημάδια που σου δίνει η γάτα σου! π.χ Μια γάτα που «αγκαλιάζει» με την ουρά της έναν άνθρωπο ή κάποιο άλλο ζώο, εκφράζει τη φιλία της. Νιώθει απόλυτη εμπιστοσύνη και τιμά το άλλο πλάσμα, αφήνοντας την ουρά της να το χαϊδέψει.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr