Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης

Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, που έχει καθιερωθεί στις 20/10 να πέρασε, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να σταματήσεις να νοιάζεσαι για το σώμα σου. Η πρόληψη και η έγκυρη διάγνωση είναι η αρχή της καταπολέμησης πολλών ασθενειών. Ειδικά στην εστεοπόρωση παίζουν μεγάλο ρόλο μιας και  είναι μία «σιωπηλή» νόσος χωρίς συμπτώματα, τουλάχιστον μέχρι τη στιγμή που θα συμβούν τα πρώτα κατάγματα.

Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για μία χρόνια πάθηση του μεταβολισμού των οστών κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητάς τους. Έτσι, με την πάροδο του χρόνου τα οστά γίνονται εύθραυστα και λιγότερο ανθεκτικά με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος κατάγματος ακόμα και χωρίς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Ποτέ δεν είναι αργά να ευαισθητοποιηθείς και να κινητοποιηθείς για την υγεία των οστών σου. Είναι γεγονός, πως δεν υπάρχει θεραπεία που να μπορεί να αντικαταστήσει την απώλεια της οστικής μάζας. Παρόλα αυτά, μερικά προληπτικά μέτρα θα μπορούσαν να σε βοηθήσουν να βελτιώσεις τη σκελετική σου υγεία. Μπορείς να ξεκινήσεις με απλά βήματα, αλλάζοντας σταδιακά τον τρόπο ζωής σου και βελτιώνοντας σημαντικά την υγεία σου.

Το ασβέστιο είναι το βασικό δομικό συστατικό του σκελετού μας και βοηθάει στην οικοδόμηση της μάζας των οστών. Η επαρκής πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση) και αποτελεί βασική παράμετρο για τη θεραπεία της νόσου σε συνδυασμό με τη βιταμίνη D, την οποία προσλαμβάνουμε μέσω της φυσικής έκθεσης στον ήλιο ή από συμπληρώματα διατροφής.

Η άσκηση είναι εξίσου σημαντική για να ενισχύσεις τους μυς σου. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείς τον γυμναστή σου, ο οποίος θα διαμορφώσει ένα κατάλληλο πρόγραμμα που θα βοηθήσει τον οργανισμό σου να «χτίσει» γερά κόκαλα.

Τέλος, θα βοηθούσε να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής γενικότερα αποφεύγοντας τις υπερβολές στην κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και βλαβερές συνήθειες όπως το κάπνισμα.

Πώς όμως θα μάθεις αν κινδυνεύεις από την εν λόγω πάθηση;

Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ιδρύματος Οστεοπόρωσης, μία στις τρεις γυναίκες και ένας στους πέντε άνδρες παγκοσμίως θα υποστούν κάποιο κάταγμα σε οστό, το οποίο θα οφείλεται στην οστεοπόρωση. Μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις το τεστ του ενός λεπτού με απλές ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να ενημερωθείς για την κατάσταση της υγείας των οστών σου, αλλά σίγουρα ο γιατρός σου είναι ο κατάλληλος άνρθρωπος για να σε ενημερώσει για την υγεία αυτών.

Νοιάzομαι Tips: Μην ξεχνάς, όσο νωρίτερα μάθεις αν κινδυνεύεις από τη «σιωπηλή» νόσο, τόσο πιο γρήγορα θα δράσεις. Όπως έλεγε ο Ιπποκράτης, καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις! 

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr