Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Οδήγηση με κακοκαιρία - Τι πρέπει να προσέχεις!

Μπορεί ο χειμώνας να μην κρατά αρκετά μεγάλο διάστημα στην Ελλάδα, όμως είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να προσέχεις σε περίπτωση βροχής, χιονιού ή ομίχλης, για να αποφύγεις τυχόν ατύχημα. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές ελαχιστοποιείς τις πιθανότητες να σου συμβεί το οτιδήποτε όσο βρίσκεσαι πίσω από το τιμόνι:

Βροχή

Μειωμένη πρόσφυση και μειωμένη ορατότητα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της οδήγησης υπό βροχή και σε βρεγμένο οδόστρωμα, γεγονός που καθιστά την οδήγηση δυσκολότερη και συχνά οδηγεί σε τροχαία ατυχήματα. 

1. Πριν την εκκίνηση φρόντισε να ρυθμίσεις τη θέρμανση του αυτοκινήτου: Η βροχή θολώνει παρ-μπριζ και παράθυρα σε δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα να περιορίζεται η ορατότητά σου.

2. Μείωση ταχύτητας. Στη βροχή η απόσταση ακινητοποίησης του αυτοκινήτου διπλασιάζεται. Άρα, φρόντισε να διπλασιάσεις και την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα, γεγονός που θα σου εξασφαλίσει περισσότερο χρόνο αντίδρασης, αλλά και θα σε προφυλάξει από το νερό που εκτοξεύεται από τους προπορευόμενους.

3. Προσπάθησε να αποφεύγεις τα σημεία του δρόμου με συσσωρευμένο νερό. Κρυμμένες λακκούβες από τη στάθμη του νερού ή υδρολίσθηση είναι δυσάρεστες εκπλήξεις. Καλό θα είναι να κινείσαι στη μεσαία λωρίδα, καθώς το νερό τείνει να συσσωρεύεται στην άκρη των δρόμων. Σε περίπτωση που το αυτοκίνητό σου βρεθεί σε κατάσταση υδρολίσθησης, μην προσπαθήσεις να φρενάρεις και να αλλάξεις πορεία. Επιδίωξε να κρατήσεις σταθερά το τιμόνι και να διατηρήσεις σταθερή πορεία μέχρι τα ελαστικά να ανακτήσουν πρόσφυση. 

4. Καλό είναι να ανάβεις τα φώτα του αυτοκινήτου, ώστε να βλέπεις και να σε βλέπουν. Επιπλέον, μην ξεχνάς πως τα φώτα ομίχλης χρησιμοποιούνται, όπως φανερώνει και το όνομά τους, σε περίπτωση ομίχλης και μόνο.

5. Τα ελαστικά είναι το μόνο σημείο επαφής του αυτοκινήτου με το δρόμο: Φρόντισε να ελέγχεις σε τακτά χρονικά διαστήματα την κατάσταση και την πίεση τους. 

Χιόνι

Σε περίπτωση χιονόπτωσης, καλό θα είναι να οδηγήσεις μόνον όταν είναι απαραίτητο.

1. Προληπτικά, ας έχεις πάντα στο πορτ - μπαγκάζ αλυσίδες ή ειδικά αντιολισθητικά καλύμματα τροχών.

2. Πριν ξεκινήσεις, προσπάθησε να καθαρίσεις όλες τις γυάλινες επιφάνειες του αυτοκινήτου, τους καθρέπτες και τα εμπρός και πίσω φωτιστικά σώματα από το χιόνι. Εάν δεν έχεις ειδική ξύστρα, ένα πλαστικό κουτί κασέτας μπορεί να κάνει θαύματα. Οι νεότεροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν και μια θήκη… CD.

3. Επιχείρησε να σχεδιάσεις τη διαδρομή σου, κάνοντας χρήση κύριων οδικών αρτηριών, οι οποίες είναι καθαρισμένες από χιόνι. Φρόντισε να μειώσεις αισθητά την ταχύτητα κίνησης και να αυξήσεις στο τριπλάσιο την απόσταση από τα προπορευόμενα οχήματα.

4. Προσπάθησε να αποφεύγεις τους απότομους χειρισμούς. Οι κινήσεις στο τιμόνι και το πάτημα των πεντάλ φρένου και γκαζιού να γίνονται πολύ απαλά και προοδευτικά, έτσι ώστε να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση του αυτοκινήτου, το σπινάρισμα των τροχών κατά την επιτάχυνση ή το μπλοκάρισμά τους κατά την επιβράδυνση αντίστοιχα.

5. Προετοιμάσου για τις χειμερινές συνθήκες χρησιμοποιώντας αντιψυκτικό υγρό στο κύκλωμα ψύξης (ψυγείο) του κινητήρα και στο δοχείο υγρού των υαλοκαθαριστήρων.

Ομίχλη

Δεν είναι συχνό φαινόμενο στο κέντρο της πόλης, ωστόσο καλό θα είναι να ξέρεις πώς να αντιμετωπίσεις την ομίχλη όταν βρίσκεσαι στην ύπαιθρο, αφού φροντίσεις να μειώσεις άμεσα ταχύτητα:

1. Καλό είναι να αυξήσεις στο διπλάσιο ή στο τριπλάσιο -εάν αυτό είναι απαραίτητο- την απόστασή σου από τα προπορευόμενα οχήματα.

2. Φρόντισε να ανάψεις τα φώτα ομίχλης εμπρός και πίσω.

3. Εάν χρειαστεί να σταματήσεις στην άκρη του δρόμου, προσπάθησε να το κάνεις μόνο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο ή σε εσοχή του δρόμου και έχοντας ανοιχτά τα αλάρμ του αυτοκινήτου σου για να μπορούν να σε διακρίνουν οι υπόλοιποι οδηγοί. 

Νοιάzομαι tip: Για να οδηγείτε πάντοτε με ασφάλεια, φροντίστε να μην σας αποσπά την προσοχή σας το κινητό σας τηλέφωνο, πόσο μάλλον όταν οδηγείτε με κακοκαιρία. Πρόσφατα στην Σουηδία τοποθετήθηκαν πινακίδες που ενημερώνουν τους οδηγούς πως υπάρχει ενδεχόμενο να διέρχονται πεζοί απορροφημένοι στα smartphones τους!

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr