Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Νοιάzoμαι για το Διαβήτη

Σακχαρώδης Διαβήτης: μία από τις σημαντικότερες ασθένειες της εποχής μας

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) αποτελεί διαταραχή του μεταβολισμού, η οποία οφείλεται σε έλλειψη ινσουλίνης ή παρεμπόδισης της δράσης της (αντίσταση στην ινσουλίνη) και εκφράζεται με αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Οι κύριες μορφές του Διαβήτη είναι ο τύπου Ι, αυτοάνοσο νόσημα με απόλυτη έλλειψη ινσουλίνης, ο τύπου ΙΙ, το οποίο αφορά το 90% των περιπτώσεων και συναντάται αντίσταση στην ινσουλίνη ή και έλλειψη ινσουλίνης και ο Σακχαρώδης Διαβήτης Κύησης που μπορεί να εμφανιστεί κατά την εγκυμοσύνη.

Στην Ελλάδα, η εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ έχει τριπλασιασθεί τα τελευταία 35 χρόνια και σήμερα κυμαίνεται περί το 8%, ενώ πολλοί δε γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Οι σημαντικότεροι κλινικοί παράγοντες για την εμφάνιση της νόσου είναι: α) η παχυσαρκία, β) μορφές προδιαβήτη, όπως η Διαταραγμένη Γλυκόζη Νηστείας και η Διαταραγμένη Ανοχή Γλυκόζης, γ) η υπέρταση και δ) η δυσλιπιδαιμία.

Διαγνωστικά κριτήρια ΣΔ:

 

Γλυκόζη νηστείας

Γλυκόζη πλάσματος 2 ώρες μετά τη λήψη 75 g γλυκόζης

Φυσιολογικές

Τιμές

<100 mg/dl

<140 mg/dl

Σακχαρώδης Διαβήτης*

≥ 126 mg/dl

≥200 mg/dl

Διαταραγμένη

Γλυκόζη Νηστείας

100–125 mg/dl

 

Διαταραγμένη

Ανοχή Γλυκόζης

 

140–199 mg/dl

*εάν η τιμή επιβεβαιωθεί με δεύτερη μέτρηση                                     

Πηγη: Diabetes Care, 2015

Η εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη μπορεί να προληφθεί μέσω της απώλειας βάρους, της υγιεινής διατροφής, της σωματικής άσκησης και της διακοπής του καπνίσματος.

Όταν υπάρχει Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου ΙΙ, η γλυκόζη του αίματος μπορεί να ρυθμιστεί με τη συμβολή της διατροφής, της σωματικής άσκησης και της φαρμακευτικής αγωγής. Όσον αφορά τις διατροφικές συνήθειες, συστήνονται:

-Η απώλεια του υπερβάλλοντος σωματικού βάρους

-Η κατανάλωση 3 κύριων γευμάτων (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2-3 ενδιάμεσων

-Η επιλογή αμυλούχων προϊόντων ολικής αλέσεως 

-Η υψηλή κατανάλωση φρούτων (όχι χυμών) και λαχανικών

-Η συχνή κατανάλωση ψαριού και πουλερικών (από 2 φορές/εβδομάδα) και η χαμηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος

-Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα και γιαούρτι) χαμηλών λιπαρών

-Η συχνή κατανάλωση οσπρίων (2 φορές/εβδομάδα) και ξηρών καρπών 

-Η χρήση ελαιολάδου, αντί για βούτυρο ή μαργαρίνες

-Ο περιορισμός των γλυκών και της ζάχαρης 

-Ο καταμερισμός των υδατανθράκων και άρα των αμυλούχων τροφίμων και των φρούτων σε όλα τα γεύματα σε περίπου ίσες ποσότητες

-Η προτίμηση μεθόδων μαγειρέματος όπως το βράσιμο, αντί για το τηγάνισμα

-Η αποφυγή τροφίμων που είναι καραμελωμένα (κρέας, μπισκότα, κράκερς, τσιπς)

-Ο περιορισμός του αλατιού

Εάν νοιάζεσαι για μια υγιή ζωή, ακολoύθησε ισορροπημένη διατροφή σε συνδυασμό με τη συχνή άσκηση και βέβαια μην αμελείς τον τακτικό ιατρικό έλεγχο.

Δέσποινα Μπρέκου, 

Τελειόφοιτη Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας–Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr