Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Μύθοι και αλήθειες για το αυχενικό σύνδρομο

Ο πόνος στον αυχένα είναι μια καθημερινή ενόχληση που ταλαιπωρεί αρκετό κόσμο και κυρίως όσους εργάζονται καθιστοί για πολλές ώρες, μπροστά σε οθόνες υπολογιστών. Πώς, όμως, μπορείς να διαχωρίσεις μία απλή ενόχληση από έναν πόνο στον αυχένα;

Το «αυχενικό σύνδρομο» εκδηλώνεται με πόνους στον αυχένα και τη γύρω περιοχή και τα συμπτώματά του ποικίλουν ανάλογα με τη βαρύτητα του προβλήματος. Κάποια από αυτά μπορούν με τον καιρό να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, μουδιάσματα και ζαλάδες.

Το αυχενικό σύνδρομο μπορεί να εκδηλωθεί διαφορετικά σε κάθε παθόντα με συμπτώματα όπως πόνος, μούδιασμα, μυϊκή αδυναμία και αίσθηση βάρους ή κόπωσης ή έναν συνδυασμό όλων τον παραπάνω. Αρκετές φορές, ο πόνος αυτός μπορεί να επηρεάζει και άλλα σημεία του σώματος όπως για παράδειγμα η πλάτη, οι ώμοι, τα χέρια ακόμα και τα δάχτυλα των χεριών.

Αρκετοί άνθρωποι μπερδεύουν κάθε ενόχληση στον αυχένα και καταχρώνται τον όρο. Για να βεβαιωθεί με σιγουριά ότι έχει αυχενικό σύνδρομο, ο ασθενής θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό και να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις. Η θεραπεία εξαρτάται πάντα από τη διάγνωση, η οποία γίνεται με κλινική εξέταση και λήψη λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού, και στη συνέχεια με απεικονιστικές εξετάσεις. 

Αν δεν έχεις έντονες ενοχλήσεις, μπορείς να ακολουθήσεις μερικά απλά βήματα για να νιώσεις καλύτερα. Υιοθέτησε μία σωστή στάση σώματος, τόσο στις καθημερινές σου δραστηριότητες, όσο και κατά την ξεκούραση και τον ύπνο.

Ξεκίνα από τα απλά: Στη δουλειά, όπου περνάς και τις περισσότερες ώρες της μέρας, προσάρμοσε σωστά την πλάτη της καρέκλας σου ώστε να παραμένει σταθερή. Ρύθμισε την οθόνη του ηλεκτρονικού υπολογιστή σου ώστε να είναι στο ίδιο ύψος με τα μάτια και να μην αναγκάζεσαι να σκύβεις για να διαβάσεις. Δοκίμασε να χαλαρώσεις με μασάζ και φυσικοθεραπευτικές ασκήσεις, οι οποίες έχουν ευεργετική δράση για τον αυχένα. 

Νοιάzομαι tip: Μην ξεχνάς να φροντίζεις για τη σωστή στάση του σώματός σου στις καθημερινές δραστηριότητες, όπως όταν βρίσκεσαι στον υπολογιστή, όταν οδηγείς και όταν κοιμάσαι!

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr