Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Μόνο για λίγο θα πονάς!

Αδυναμία, κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή τσούξιμο; Πόνος και δυσκολία στην κίνηση των ποδιών στο σπίτι, στη δουλειά, στο γραφείο; Πονάς και αγχώνεσαι ότι δεν μπορείς να αντεπεξέλθεις στην καθημερινότητα σου; Χαλάρωσε… Μάλλον έχεις ισχιαλγία! Δε θα την έχεις όμως για πολύ. Κάνε υπομονή μόνο λίγες εβδομάδες.

Τι είναι η ισχιαλγία;

Ισχιαλγία είναι μια συνηθισμένη νευραλγία που χαρακτηρίζεται από πόνο που ακτινοβολεί στο πόδι. Συνήθως προέρχεται από τη συμπίεση των νευρικών ριζών και ερεθισμό ή φλεγμονή του ισχιακού νεύρου. Συχνά, συνοδεύεται από οσφυαλγία και νευρολογικές διαταραχές στο κάτω άκρο και η συχνότητα εμφάνισής της κυμαίνεται από 13% έως 40% σε άτομα ηλικίας από 45 έως 65 ετών. Δεν είναι από μόνη της μία συγκεκριμένη ιατρική διάγνωση, αλλά είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων που στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων προκαλείται από κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου ή από σπονδυλική στένωση.

Ποια μπορείς να είναι τα συμπτώματα;

-Η ισχιαλγία χαρακτηρίζεται συχνά από ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα:

-Σταθερός πόνος σε μία μόνο πλευρά του γλουτού ή του ποδιού (σπάνια και στα δύο πόδια).

-Πόνος που ξεκινά από το κατώτερο τμήμα της πλάτης ή τους γλουτούς και συνεχίζει προς τα κάτω κατά μήκος της διαδρομής του ισχιακού νεύρου στο πίσω μέρος του μηρού και φθάνει μέχρι την κνήμη και τα δάκτυλα του ποδιού.

-Πόνος που χειροτερεύει με το κάθισμα και συχνά περιγράφεται ως κάψιμο, μυρμήγκιασμα ή τσούξιμο.

-Αδυναμία, μούδιασμα ή δυσκολία στην κίνηση των ποδιών.

-Δυσκολία στην ορθοστασία ή το περπάτημα μετά από ξαφνική έναρξη του πόνου.

-Η ένταση των συμπτωμάτων ποικίλλει από τη σοβαρότητα της κατάστασης και ενδέχεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια απότομων κινήσεων, όπως το φτάρνισμα ή τον βήχα ή μετά από αλλαγή θέσης, όπως όταν μετακινείσαι από την καθιστή θέση στην όρθια στάση.      

Η πορεία της οξείας ισχιαλγίας είναι γενικά ευνοϊκή, με το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών να βελτιώνονται μέσα σε 2-4 εβδομάδες με ή χωρίς θεραπεία. Η διάγνωση πραγματοποιείται κυρίως μέσω της λήψης του ιστορικού και της φυσικής εξέτασης. Η απεικόνιση είναι αναγκαία, αν υπάρχουν ενδείξεις μιας υποκείμενης παθολογίας, όπως η λοίμωξη ή κακοήθεια. Όμως, κρίνεται απαραίτητο και σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα που δεν υποχωρούν μετά από 6-8 εβδομάδες συντηρητικής θεραπείας. Η μαγνητική τομογραφία θεωρείται η καλύτερη μέθοδος απεικόνισης, καθώς μπορεί να απεικονίσει καλύτερα τους μαλακούς ιστούς και δεν εκθέτει τον ασθενή σε ακτινοβολία.

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ προτάσεις για τη διαχείρηση της ισχιαλγίας 

-Ανακάλυψε την πραγματική αιτία πρόκλησης της ισχιαλγίας.

-Αν είναι στο οξύ στάδιο, βρες τρόπο να μειώσεις γρήγορα τον πόνο σου, είτε με αναλγητικά, είτε με θεραπείες όπως ο βελονισμός  ή η χειροπρακτική.

-Απόφυγε όσο είναι δυνατόν την παραμονή σου στο κρεβάτι κι ακολούθησε ένα πιο ενεργητικό πρόγραμμα αποκατάστασης, έχοντας ως οδηγό τον πόνο σου.

-Κατά τη διάρκεια του ύπνου ξάπλωσε στο πλάι, βάζοντας το πονεμένο πόδι από πάνω με ένα μαξιλάρι κάτω από το γόνατο.

-Βάλε την ισορροπημένη διατροφή στη ζωή σου και επίλεξε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γιατί τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ερεθίζουν το νεύρο. 

-Αν είσαι καπνιστής ή καπνίστρια, μείωσε το κάπνισμα και περιόρισε την κατανάλωση αλκοόλ.

-Όταν φύγει ο πόνος, σε συνεργασία με τον γιατρό σου, ενσωμάτωσε ένα πρόγραμμα διορθωτικών ασκήσεων στάσης & ενδυνάμωσης που θα κρατάνε το σώμα σου σε ισορροπία.

Και τέλος μην ξεχνάς ότι η Πρόληψη είναι και θα είναι η καλύτερη θεραπεία.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr