Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Μην… πλατιάζεις!

Είσαι στην παιδική χαρά και προσέχεις το παιδί σου που παίζει με τα άλλα παιδιά. Τρέχει, φωνάζει, γελάει! Και τώρα, περιμένει με ανυπομονησία τη σειρά του στο παιχνίδι… Το κοιτάς με καμάρι να στέκεται… Το  βλέμμα σου πηγαίνει στα ποδαράκια του… και τότε αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι δεν πάει καλά όταν στέκεται όρθιο. Η καμάρα του ποδιού του γίνεται επίπεδη και τα πόδια του φαίνονται να γυρίζουν προς τα μέσα, ενώ τα δάκτυλα δείχνουν προς τα έξω. Ίσως έχει πλατυποδία. Μην αγχώνεσαι όμως. Και μην αφήνεις τη σκέψη σου να σε στενοχωρεί και να… πλατυάζει! Η πλατυποδία είναι συχνό φαινόμενο κατά την παιδική ηλικία.

Οι παραμορφώσεις των κάτω άκρων είναι πολύ συχνές στα παιδιά και τις περισσότερες φορές αυτές είναι φυσιολογικές και δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Το 90%  των επισκέψεων στους κλινικούς γιατρούς για προβλήματα στα πόδια οφείλονται στην πλατυποδία. Αυτή, εμφανίζεται κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, αλλά παραμένει μόνο στο 3% του ενήλικου πληθυσμού. Η διάγνωση και αντιμετώπιση της παιδιατρικής  πλατυποδίας θεωρείται εδώ και καιρό το πιο αμφιλεγόμενο θέμα διαμάχης μεταξύ των ειδικών για το αν η θεραπεία είναι δικαιολογημένη ή όχι. Αυτό οφείλεται στην  έλλειψη ενός αξιόπιστου εργαλείου για την αξιολόγηση αυτής της κατάστασης. Η πλατυποδία έχει συνδεθεί από καιρό με τον πόνο και τη δυσλειτουργία και ως εκ τούτου αποτελεί συχνά μια ανησυχία για τους γονείς από την προληπτική σκοπιά της υγείας και της κινητικότητας των παιδιών τους. Οι κλινικοί γιατροί συχνά διαφωνούν σχετικά με τη διαχείριση τηςπλατυποδίας, επειδή δεν υπάρχει τυποποιημένη προσέγγιση για την αξιολόγηση ή την κατάταξη των επιμέρους τύπων πλατυποδίας (π.χ. άκαμπτη, ευέλικτη, συμπτωματική, αναπτυξιακή).

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Οι παράγοντες που προδιαθέτουν τη δημιουργία της πλατυποδίας περιλαμβάνουν:

-Την ηλικία

-Το φύλο: τα αγόρια είναι δύο φορές πιο επιρρεπείς από τα κορίτσια

-Τη σύνθεση του σώματος: τα παχύσαρκα και υπέρβαρα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες

-Τη χαλαρότητα των συνδέσμων (δυσλειτουργία ανάπτυξης του τόξου)

-Το οικογενειακό ιστορικό

-Τα είδη των υποδημάτων

-Την ηλικία κατά την οποία άρχισε να φοράει παπούτσια

-Εύκαμπτη ή Άκαμπτη πλατυποδία

Η εύκαμπτη πλατυποδία χαρακτηρίζεται από μία φυσιολογική καμάρα όταν το πόδι δε συγκρατεί το βάρος του σώματος και από ισοπέδωση του τόξου κατά την όρθια στάση. Επίσης, σ’ αυτή τη μορφή το τόξο επανέρχεται, όταν το παιδί ανυψώνει το μεγάλο δάχτυλο του ποδιού του.

Η άκαμπτη πλατυποδία χαρακτηρίζεται από μια σκληρή, επίπεδη καμάρα, όταν το πόδι δεν ακουμπάει στο έδαφος αλλά και όταν βρίσκεται σε θέση στήριξης. Αυτή η μορφή πλατυποδίας είναι συνήθως επώδυνη, προκαλείται από οστικές ή φλεγμονώδεις διαταραχές και απαιτεί ειδική αντιμετώπιση. 

ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ Στρατηγικές Διαχείρισης

Παρά την υψηλή επικράτηση της παιδιατρικής πλατυποδίας, δεν υπάρχει καθολική συμφωνία σχετικά με τη σωστή θεραπεία αυτής της διαταραχής. Οι απόψεις διίστανται σχετικά με την ιδανική ηλικία του παιδιού για την αντιμετώπισή της καθώς και σχετικά με τις διαγνωστικές διαδικασίες,τις μεθόδους παρέμβασης, και τέλος την αποτελεσματικότητα των θεραπευτικών μέσων. Με βάση τις τρέχουσες ενδείξεις στη βιβλιογραφία για τη διαχείρισή της, έχει μεγάλη σημασία πρώτα να κατηγοριοποιηθούν οι ασθενείς σε δύο ομάδες – σ’ αυτούς με εύκαμπτη και σ’ εκείνους με άκαμπτη πλατυποδία.

Η άκαμπτη συνήθως σχετίζεται με πολύπλοκες οστικές παραμορφώσεις και χρειάζεται πιο λεπτομερή έρευνα και παραπομπή σε ορθοπεδικούς χειρουργούς.

Η εύκαμπτη πλατυποδία μπορεί να διαιρεθεί περαιτέρω σε ασυμπτωματική και συμπτωματική. 

Στην ασυμπτωματική δεν απαιτείται καμία θεραπεία, αλλά τα παιδιά θα πρέπει να παρακολουθούνται κλινικά για την έναρξη των συμπτωμάτων και τον εντοπισμό των σημείων της εξέλιξης. Οι αλλαγές που σχετίζονται με την ανάπτυξη της ευθυγράμμισης των ποδιών και της κινητικότητας θα συνεχιστούν μέχρι περίπου τα οκτώ έτη, ηλικία κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται ότι τα αναπτυξιακά προβλήματα θα έχουν επιλυθεί. Η επιμονή της πλατυποδίας στα παιδιά ηλικίας άνω των 8 χρόνων απαιτεί περαιτέρω αξιολόγηση, παρά την έλλειψη συμπτωμάτων. 

Στη συμπτωματική, οι αρχικές επιλογές θεραπείας περιλαμβάνουν την τροποποίηση της δραστηριότητας, το κατάλληλο παπούτσι και τη χρήση ορθωτικών πελμάτων, καθώς επίσης και τις διατάσεις, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (σε πιο σοβαρές περιπτώσεις). Επιπλέον, συνοδά προβλήματα όπως η παχυσαρκία, η συνδεσμική χαλαρότητα, η υποτονία και γενικά προβλήματα των άκρων, πρέπει να εντοπίζονται και να αντιμετωπίζονται, αν είναι δυνατόν.

 

Νοιάzομαι Tip: Ακριβής Αξιολόγηση, Έγκαιρη Παρέμβαση, Κατάλληλη Θεραπεία

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr