Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Η σωστή διατροφή της γάτας σου ανάλογα με την ηλικία της

Νεογέννητα (μέχρι 4-6 εβδομάδες ηλικία)

Από την γέννηση μέχρι τις 4-6 εβδομάδες ηλικίας , το γατάκι τρέφεται αποκλειστικά με το γάλα της μητέρας του. Το γάλα αυτό προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται – κανένα συμπλήρωμα τροφής δεν απαιτείται κατά την περίοδο αυτή. Επιπλέον, του παρέχει μητρικά αντισώματα που το προστατεύουν επαρκώς από ασθένειες. Αυτή η μητρική άμυνα το καλύπτει μέχρι την ηλικία των 2 μηνών, οπότε αρχίζουν οι εμβολιασμοί.

Γατάκια σε ανάπτυξη (1 – 12 μήνες)

Μόλις συμπληρώσει τον πρώτο μήνα της ζωής του, το γατάκι αρχίζει να περνά σταδιακά από το θηλασμό στην στερεή τροφή – αυτή είναι η περίοδος του απογαλακτισμού.  (Για να διευκολύνεις την μετάβαση, συστήνεται για λίγες ημέρες να μουλιάζετε την στερεή τροφή σε γάλα ή νερό).

Ο πρώτος χρόνος της ζωής είναι η περίοδος της σωματικής ανάπτυξης, στη διάρκεια της οποίας θεμελιώνεται η υγεία του οργανισμού για όλα τα υπόλοιπα χρόνια. Σε αυτή την τόσο ευαίσθητη περίοδο, μια ειδική διατροφή όπως για παράδειγμα το Friskies Junior με ποικιλία γεύσεων είναι παραπάνω από σημαντική.

Η τροφή για γατάκια που αναπτύσσονται πρέπει να εξασφαλίζει τα σωστά επίπεδα πρωτεϊνών για την ανάπτυξη του σώματος, ασβέστιο για τη δόμηση γερών δοντιών και οστών και τις βιταμίνες που χρειάζονται για τη ενίσχυση της φυσικής άμυνας του οργανισμού. Επιπλέον, η σύσταση της πρέπει να διευκολύνει το γατάκι να μασάει.

Ενήλικη γάτα

Η ενήλικη γάτα έχει ανάγκη από τροφή εύγευστη και ισορροπημένη, που θα της προσφέρει ό, τι χρειάζεται για να διατηρείται πάντοτε στην καλύτερη φυσική κατάσταση χωρίς να την επιβαρύνει με άχρηστες θερμίδες.  Η παχυσαρκία είναι εάν συνηθισμένο πρόβλημα.  Η σωστή αναλογία πρωτεϊνών/λιπών και ο αριθμός των θερμίδων που προσλαμβάνονται, αποτελούν τα βασικά στοιχεία μιας καλής ποιότητας τροφής για την ενήλικη γάτα. Παράλληλα, η τροφή θα πρέπει να περιέχει τη σωστή ισορροπία ανόργανων αλάτων, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η υγεία του ουροποιητικού συστήματος και το ζώο να προστατεύεται από ουρολιθιάσεις.

 

Nοιάzομαι tip: Η διατροφή της γάτας σου είναι ίσως το πιο σημαντικό μέρος για την υγεία και την ευτυχία της. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι, παρά τους πολλούς αιώνες που είναι εξημερωμένη, η γάτα, δεν παύει να είναι σαρκοφάγο ζώο και χρειάζεται κρέας.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr