Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Επίλεξε τον καταλληλότερο σκύλο για εσένα

Το να επιλέξεις τον κατάλληλο σκύλο ανάλογα με τον τρόπο ζωής σου είναι σημαντικό και για τους δυο σας. Κουτάβι ή ενήλικο σκύλο; Καθαρόαιμο ή όχι; Αυτά είναι μερικά ερωτήματα τα οποία πρέπει να σκεφτείς δεδομένου ότι για τουλάχιστον 10 χρόνια ο σκύλος αυτός θα είναι μέρος της ζωής σου.

Καθαρόαιμο ή όχι;

Το κύριο πλεονέκτημα που συνοδεύει την επιλογή ενός καθαρόαιμου είναι αυτό της προβλεψιμότητας. Βρες πρώτα πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος, το μάκρος και την υφή των τριχών , τον χαρακτήρα , τα επίπεδα ενέργειας και την προδιάθεση σε διάφορες αρρώστιες.

Οι σκύλοι που προέρχονται από την διασταύρωση δύο διαφορετικών καθαρόαιμων φυλών μπορεί να είναι επίσης προβλέψιμοι, αλλά σε μικρότερο βαθμό., αλλά δε μπορείς να γνωρίζεις με σιγουριά ποια από τις δύο φυλές θα υπερισχύσει τελικώς.

Τέλος, υπάρχουν και οι σκύλοι στους οποίους είναι δύσκολο να διακρίνεις στοιχεία που να θυμίζουν οποιαδήποτε ράτσα. Αρκετοί το θεωρούν ως πλεονέκτημα αφού θέλουν ο δικός τους σκύλος να είναι μοναδικός. Γενετικώς, οι σκύλοι αυτοί είναι συχνά πιο υγιείς καθώς έχουν μεγαλύτερη ποικιλία γονιδίων και συνεπώς λιγότερα κληρονομικά προβλήματα.


Κουτάβι ή ενήλικος σκύλος;

Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς σε ένα κουτάβι. Ωστόσο, δεν αποτελεί ιδανική επιλογή για όλους. Το να υιοθετήσεις έναν άστεγο “έφηβο” ή ενήλικο σκύλο ίσως αποδειχθεί μία καλή εναλλακτική.

Τα κουτάβια είναι χωρίς αμφιβολία αξιαγάπητα και πρέπει να είσαι αυτός που θα φροντίζει την ανατροφή τους σε ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη. Επίσης, επιδέχονται εκπαίδευση αλλά τις πρώτες ημέρες απαιτούν πολύ χρόνο από μέρους σου. Οι τακτικές βόλτες για την εκπαίδευση τουαλέτας και η συνεχής επίβλεψη ώστε να διασφαλίσεις ότι αγαπημένα σου αντικείμενα δε θα καταλήξουν στα δόντια τους είναι ιδιαίτερα χρονοβόρες και κοπιαστικές.

Από την άλλη μεριά, οι αδέσποτοι ενήλικοι σκύλοι μπορεί να εξελιχθούν σε εξαιρετικά κατοικίδια, ενώ συχνά έχουν ήδη κάποια πρώτη εκπαίδευση και κοινωνικότητα. Ωστόσο, πρέπει να γωνρίζεις ότι λόγω των προηγούμενων εμπειριών τους ίσως χρειαστεί περισσότερος χρόνος και υπομονή για να αισθανθούν ασφαλείς, να δεθούν μαζί σου συναισθηματικά και να ξεπεράσετε εμπόδια όπως η ντροπαλότητα και η έλλειψη κοινωνικότητας.

Θηλυκό ή αρσενικό;

Υπάρχει μεγάλη διάσταση απόψεων στο ζήτημα της μάχης των δύο φύλων. Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα θηλυκά είναι πιο εύκολα στην εκπαίδευση τους και πιο τρυφερά με τους ιδιοκτήτες τους. Άλλοι υποστηρίζουν ότι είναι πιο ανεξάρτητα και απόμακρα. Συνήθως τα αρσενικά είναι πιο ενεργητικά ενώ με τη στείρωση «μαλακώνουν» σε περίπτωση που παρουσιάζουν υπερβολική αυτοπεποίθηση και σκληρότητα.

Ανεξάρτητα από το φύλο τους , οι σκύλοι που δεν έχουν στειρωθεί παρουσιάζουν κάποια προβλήματα που σχετίζονται με την αναπαραγωγική τους δραστηριότητα. Τα αρσενικά έχουν την τάση να περιπλανώνται κατά  περιόδους προς αναζήτηση θηλυκών. Τα θηλυκά μπορούν να βιώσουν εγκυμοσύνες και να είναι δύσκολα στο χειρισμό τους κατά τη διάρκεια του οίστρου τους. Ιδανικά , ζήτησε καθοδήγηση από έναν εκτροφέα ή άλλους ειδικούς σχετικά με το τι ταιριάζει σε εσένα και τις ανάγκες σου.


Εκτροφέας ή φιλοζωικές οργανώσεις / καταφύγια;

Εάν θες διακαώς ένα καθαρόαιμο κουτάβι ή διασταύρωση από δύο καθαρόαιμες φυλές, τότε ένας εκτροφέας με καλή φήμη αποτελεί την ιδανική επιλογή. Ωστόσο, το να υιοθετήσεις ένα σκύλο από ένα καταφύγιο ή μία φιλοζωική οργάνωση μπορεί να σε ανταμείψει σε μεγάλο βαθμό. Αρκεί να σκεφτείς πόσες χιλιάδες σκύλοι περιμένουν να τους δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία ως κατοικίδια, δεδομένου ότι οι πρώτοι τους ιδιοκτήτες τους εγκατέλειψαν αναίτια.

 

Νοιάzομαι tip: Σκεψου επίσης αν ο σκύλος που θες είναι κατάλληλος για την χώρα που μένεις. Π.χ πολλοί ξετρελαίνονται με τα χάσκι. Δεν ξέρουν όμως ότι αυτά τα σκυλιά δεν είναι για το σπίτι ούτε για ζεστές χώρες. Μέσα από αλλεπάλληλες διασταυρώσεις φτιάχτηκαν για να τραβούν έλκηθρα. Έχουν τεράστια σωματική δύναμη, αλλά μόλις βρουν την πόρτα ανοιχτή, αν δεν είναι εκπαιδευμένα, έχουν τάσεις φυγής.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr