Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Εκπαίδευσε τον σκύλο σου να τρώει σωστά

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες αποκτώνται νωρίς και προϋποθέτουν εκπαίδευση. Αυτό ισχύει για τα μικρά παιδιά – ισχύει, όμως, και για τα ζώα που ζουν μαζί σου. Οι κανόνες που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να εκπαιδεύσεις το ζωάκι σου σε μια σωστή διατροφή, που θα του εξασφαλίσει υγεία και ευζωία.

1. Εσύ είσαι ο κατάλληλος άνθρωπος να αποφασίσεις τι πρέπει να τρώει.  Μην ταλαιπωρείσαι, προσπαθώντας να μαγειρέψεις μια «πλήρη και ισορροπημένη τροφή» που ταυτόχρονα θα του αρέσει. Το πιο πιθανό είναι να μάθει να ξεδιαλέγει από το πιάτο του το κρέας και να τρώει μόνο αυτό!  Επίλεξε μια βιομηχανοποιημένη τροφή καλής ποιότητας, κατάλληλη για το στάδιο ζωής και το βαθμό δραστηριοτήτων του όπως για παράδειγμα τα Friskies Junior και τα Friskies Active αντίστοιχα. Είναι το καλύτερο που μπορείς να του προσφέρεις.

2. Η ποσότητα που χρειάζεται καθημερινά εξαρτάται από την ηλικία και από το σωματικό του βάρος και βέβαια διαφέρει ανάλογα με τον τύπο της τροφής. Υπολόγισε ακριβώς πόσο χρειάζεται και μην του δίνεις τίποτα περισσότερο, όσο κι αν επιμένει!

3. Να ταΐζεις το ζώο πάντα στο δικό του πιάτο, που θα τοποθετείται στο ίδιο, συγκεκριμένο σημείο του σπιτιού. Να έχεις πάντα στη διάθεσή του ένα μπολ με νερό, που θα αλλάζεις τακτικά, για να είναι φρέσκο και καθαρό.

4. Αν έχεις πολλά ζώα, πρόσεξε να έχει το καθένα τα δικά του δοχεία νερού και φαγητού. Μόνον έτσι θα ξέρεις τι, πόσο και αν έφαγε το καθένα!

5. Να ταΐζεις το ζώο σε συγκεκριμένες ώρες. Άσε την τροφή για λίγη ώρα (περίπου 20’). Αν τη μυρίσει και φύγει δυσαρεστημένο, μην ταραχτείς ! Απλώς μάζεψε το πιάτο και ξανακατέβασε το την ώρα του επόμενου γεύματος.

6. Για να εξοικειώσεις το ζώο με μια διαφορετική τροφή, ανάμειξε τη με αυτή που ήδη τρώει ευχάριστα και αύξησε σταδιακά την ποσότητα της καινούργιας.

7. Μην του προσφέρεις ποτέ φαγητό την ώρα που τρως. Το κακομαθαίνεις και παίρνει άχρηστες θερμίδες. Αν δεν μπορείς να αντισταθείς στο βλέμμα του, απλώς βγάλε το έξω από το δωμάτιο την ώρα του φαγητού.

8. Μη του δίνεις λιχουδιές ανάμεσα στα γεύματα – ειδικά αν είσαι σε διαδικασία να το κάνεις να συνηθίσει μια καινούρια τροφή.

9. Μην το ταΐζεις με το ζόρι επειδή δεν του αρέσει το φαγητό (εκτός αν είναι άρρωστο και ο κτηνίατρος σου έχει συμβουλεύσει διαφορετικά). Το κακομαθαίνεις και του αποδυναμώνεις το βασικό ένστικτο της πρόσληψης της τροφής.

10. Μην το ενοχλείς την ώρα που τρώει.  Σέρβιρε την τροφή του και φύγε. Η ώρα του φαγητού είναι ιερή – και αυτό ισχύει τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους.

Νοιάzομαι tip: Μη δίνεις στον σκύλο σου παραπάνω από τις ημερήσιες ποσότητες που αναγράφονται στη συσκευασία. Η γνώμη του κτηνίατρου ή του εκτροφέα της φυλής που έχουμε αποκτήσει, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Καλό θα είναι να υπολογίζεις την ποσότητα τροφής που τρώει ο σκύλος σου όχι με το βάρος της αλλά με τις θερμίδες που περιέχει. Κατά μέσο όρο ο σκύλος χρειάζεται 30 θερμίδες για κάθε 450 γραμμάρια βάρους του.

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr