Εκτύπωση Άρθρου Tumblr

Γάτες και παιδιά

Αγάπη και ένστικτο 

Όλα τα παιδιά έχουν μια φυσική τάση να αγαπούν τα ζώα. Τα πλησιάζουν με θαυμαστή αμεσότητα και, σαν μέσα από κάποιο μυστικό κώδικα επικοινωνίας, τα ζώα ανταποκρίνονται με μια περίεργη σιγουριά και υπομονή.  Τα παιδιά έχουν ανάγκη τη φύση, ανήκουν σε αυτή και από ένστικτο πλησιάζουν με αγάπη ότι την αποτελεί.

«Πάρε μου ένα ζωάκι !..»

Σίγουρα έρχεσαι αντιμέτωπος/η συχνά με αυτήν την επιθυμία τους. Το πώς θα ανταποκριθεί ο καθένας σε αυτή, εξαρτάται από την προσωπική του άποψη και εμπειρία. Άλλοι την απορρίπτουν άμεσα, επικαλούμενοι ορατούς και αόρατους κινδύνους και ατελείωτες δικαιολογίες για κόπο, δέσμευση και ευθύνη. Άλλοι σπεύδουν να ικανοποιήσουν την επιθυμία των παιδιών τους με την ίδια ευκολία που θα έμπαιναν στο πλησιέστερο κατάστημα παιχνιδιών. Τέλος, κάποιο άλλοι, οι οποίοι συνήθως έχουν και οι ίδιοι μεγαλώσει με ένα κατοικίδιο, αποφασίζουν με σοβαρότητα να βάλουν  τα παιδιά τους στον κόσμο της ευθύνης που δημιουργεί η αγάπη για τα ζώα.

Τα οφέλη της συμβίωσης

Για όσα παιδιά ζουν σε διαμέρισμα, ένα ζώο στο σπίτι εκπροσωπεί τη φύση. Τους διδάσκει ότι ο άνθρωπος δεν είναι το μοναδικό είδος στη Γη και πως η ανθρώπινη ομιλία δεν είναι ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας. Αντιπροσωπεύει το ένστικτο και όλα αυτά που μπορούμε να κάνουμε χρησιμοποιώντας το, χωρίς να εξαρτόμαστε από την τεχνολογική πρόοδο. Τους θυμίζει πως για να χαρεί και να παίξει δεν χρειάζεται απαραίτητα πολύπλοκα παιχνίδια και μηχανές. Αρκεί μια μπάλα, μια βόλτα στον ήλιο και καλή διάθεση.

Μέσα από τη συμβίωση με ένα σκύλο ή μια γάτα, τα παιδιά ανακαλύπτουν με τρόπο απλό και φυσικό τα μυστήρια της φύσης. Έχουν την ευκαιρία, μέσω κάποιου αγαπημένου φίλου, να εξοικειωθούν με τη γέννηση, την επιβίωση, την αναπαραγωγή, την αρρώστια, ακόμα και με το θάνατο.  Όλες αυτές οι εμπειρίες προσφέρουν την καλύτερη αφορμή για επικοινωνία και συζήτηση μαζί σας.

Το σημαντικότερο, συνειδητοποιούν με πράξεις και όχι με νουθεσίες, την έννοια της φιλίας, της  προσφοράς, της προστασίας και της ευθύνης. Μαθαίνουν πως η βάση της φιλίας είναι ο σεβασμός για τον άλλον και ακόμα, τι σημαίνει να αγαπάς, να φροντίζεις και να είσαι υπεύθυνος για κάποιον που εξαρτάται αποκλειστικά από εσένα.

Νοιάzομαι tip: Το κλειδί για την αρμονική αλληλεπίδραση μεταξύ μικρών παιδιών και γατιών είναι η επίβλεψη από ενήλικες. Δίδαξε στα παιδιά σου την υπευθυνότητα και δώστους καθήκοντα και αρμοδιότητες σχετικά με την φροντίδα της γάτας. 

Για να βαθμολογήσεις πρέπει να έχεις συνδεθεί

Σου άρεσε το άρθρο; Βαθμολόγησε:

Εκτύπωση Άρθρου Tumblr